Kohti Rioa urheilutoimittajan matkassa

Elokuu 2016 on täynnä huippuluokan vauhtia ja intensiivistä keskittymistä, kun eri urheilulajien ystävät kotisohvien penkkiurheilijoista olympiatason kilpailijoihin virittäytyvät Rion kisatunnelmaan. Rion kesäolympialaiset yhdessä kesän lukuisien urheilutapahtumien kanssa ovat vilkasta aikaa urheilutoimittajille, jotka kaivautuvat talven jäljiltä ulos sisähalleista ulkokenttien pientareelle ja jopa helteiseen Brasiliaan asti. Kesän aikana kameroihin tallentuu tunteikkaita tuuletuksia, ilon ja surun kyyneleitä, litroittain hikeä, painuneita päitä sekä auringossa välkehtiviä mitaleita.

Kohti Rioa

Lännen Median ja Alman maakuntalehtien urheilutoimittaja Harri Laiho kuvaa kesäajan urheilu-uutissisältöä vauhdikkaaksi ja monipuoliseksi. Kesältä Harri odottaa erityisesti Rion olympialaisten työmatkaa. Reilun kolmen viikon reissu kohti Rion sykettä starttaa 1.8. eli viisi päivää ennen olympiasoihdun saapumista ja virallisia avajaiskarkeloita. Vaikka reissua ei voi etukäteen sekunnilleen kellottaa, varaslähtö kisoihin on kuitenkin otettava huolellisen valmistautumisen merkeissä. Matkan suunnittelu on Alman maakuntalehtien urheilutoimittajille tiimipelaamista ja kisoihin valmistaudutaankin jakamalla lajeja etukäteen matkaan lähtevien neljän toimittajan sekä yhden kuvaajan kesken. Tällöin kukin ehtii tutustua tähtäimessään oleviin lajeihin huolella jo etukäteen.

Urheilun seuraaminen ennen kisoja ei Harrin kohdalla huomattavasti muutu, sillä hän seuraa urheilua joka tapauksessa jatkuvalla syötöllä. Riossa Harri suunnistaa ainakin painin, pyöräilyn, taekwondon sekä eri yleisurheilulajien kisakatsomoihin. Lajien jaosta huolimatta koskaan ei voi tietää, tuleeko vastaan odottamattomia tilanteita ja löytääkö Harri itsensä myös ikuistamassa esimerkiksi kenttäratsukkoja ja purjeveneitä. Harri sanookin, että aina on oltava valmis yllättäviin käänteisiin – niin olympialaisissa kuin normaalinakin toimituspäivänä: ”Välillä saatetaan elää hyvin hektisissä tunnelmissa, jos yllättävää uutista paukahtaa. Silloin muu maailma sulkeutuu ympäriltä pois ja juttua takoessa aika kuluu kuin siivillä. Kun päivä on sitten pulkassa, voi vielä joskus olla aika hyvät kierrokset päällä ja toisaalta takki tyhjänä.”

Toinen Rion kisamatkan huolelliseen valmistautumiseen liittyvä seikka on Harrin mukaan juttujen näkökulmien miettiminen etukäteen, sillä digitaalisuus on määritellyt uutismaailman pelikuvioita uudelleen ja työpäivät itse olympialaisten aikana saattavat venyä jopa aamuseitsemästä iltakymmeneen. Verkko on saatava heilumaan tuoreilla uutisilla suoraan hurraahuutojen ja pettymysten huokaisujen keskeltä, kun taas seuraavana päivänä julkaistun printtilehden näkökulman on tarjottava jotakin uutta varsinaiseen suorituksen selostamiseen. Koska juttu on jo tuttu verkosta ja televisiosta, printtiuutinen täydentää sitä tarjoilemalla tapahtumiin uusia mielenkiintoisia näkökulmia esimerkiksi urheilijan henkilöesittelyn tai kilpailun jälkeisten tuntemusten kautta.

Urheilijoiden kohtaaminen

Urheilijoita haastatellessa on Harrin mukaan oleellista tuoda esille aito tunnelma, oli kyseessä sitten huikea onnistuminen tai valtaisa pettymys. Suoritukseensa pettyneiden urheilijoiden kanssa on tärkeää osata haistella, miten kysymyksiä esittää epäonnistumisen jälkimainingeissa. Ylianalyyttinen ei hänestä kuitenkaan saa olla: ”Liikaa ei voi myöskään suodattaa eikä kyse ole siitä, etteikö voisi tai pitäisi kysyä pettymyksestä. Urheilijan suhtautuminen ja reagointi epäonnistumiseen on hyvin yksilöllistä ja tunteessa on elettävä mukana. Voittajalta voi yleensä kysyä mitä vaan ja miten vaan.”

Suomen Olympiakomitea on Harrin mukaan järjestänyt suomalaisten urheilijoiden haastattelutilaisuudet hyvin. Yksi mukava haastattelukokemus Harrilla tulee mieleen Lontoon kesäolympialaisista vuonna 2012, jolloin hän haastatteli kiireetöntä Jarkko Niemistä. Tällaiset kahdenkeskiset haastattelut eivät kansainvälisissä, suurten maailmantähtien lehdistötilaisuuksissa ole yleensä mahdollisia, sillä ne ovat satojen toimittajien yhteistilaisuuksia, eivätkä täten yhtä antoisia toimittajille.

Työn kohokohdat

Olympialaiset ovat Harrille kaikessa hektisyydessään palkitseva työrupeama. Normaalista arjesta poikkeavat tapahtumat tuovat työhön lisää virtaa ja antavat uusia ajatuksia työn kehittämiseksi. Työmatkalla ei voi Harrin mukaan liikaa fanittaa ja kannustaa, vaikka jotkut tilanteet saavat toimittajankin pulssin hetkittäin kohoamaan. Esimerkiksi Jauhojärven ja Niskasen voittaessa parisprintin kultaa Sotshin talviolympialaisissa vuonna 2014, olisi loppusuoran lähestyessä ollut sykemittarille tarvetta.

Riolta Harri odottaa innolla erityisesti Petra Ollin painiotteluita: ”Osallistuin painin viimeiseen olympiakarsintaan Vantaalla valmistautuessani vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisiin. Silloin 17-vuotias Petra Olli taisteli olympiapaikasta, eikä päässyt Lontooseen. Hänen asenteensa teki silloin ison vaikutuksen ja nyt neljä vuotta vanhempana hän on noussut huipulle. Harvoin enää mikään jännittää, mutta jos Olli painii finaalissa, voi se jo vähän sykähdyttää.”


Mainosta sykähdyttäviä elämyksiä tarjoavassa Rio 2016 Olympia Mini –erikoislehdessä! Keskiviikkona 3.8.2016 ilmestyvä erikoislehti tuo kisa-aikataulut, seuratuimmat urheilijat sekä karnevaalitunnelman lappilaisten koteihin jo ennen varsinaisia lähtölaukauksia.

Lue lisää Rio Olympia Ministä

Välillä saatetaan elää hyvin hektisissä tunnelmissa, jos yllättävää uutista paukahtaa. Silloin muu maailma sulkeutuu ympäriltä pois ja juttua takoessa aika kuluu kuin siivillä. Kun päivä on sitten pulkassa, voi vielä joskus olla aika hyvät kierrokset päällä ja toisaalta takki tyhjänä.